Anti Virus DIY

Når man som jeg bruger en stor del af sit liv i den digitale verden, er det næsten uundgåeligt at indsamle en vis viden og erfaring i at håndtere computere. En næsten lige så uundgåelig sideeffekt er, at man dermed automatisk havner i rollen som supporter for omgangskredsen. Og det er fint, jeg hjælper dig, du hjælper mig!

I går fik jeg en henvendelse fra en kunde, hvis computer var ”blevet ramt af en virus”. En pop-up blokerede skærmen og mulighederne for at lave noget fornuftigt, og både menu-linje og browser-settings var stærkt påvirket.

Det viste sig hurtigt, at der var tale om en (Og efterfølgende flere) malware-vira ved navn YourFile Downloader, og den/de var ikke lige sådan al slippe af med. Da andre muligvis kan have gavn af at vide, hvordan man slipper af med nævne vira – og andre – er her beskrivelsen. Omend den hurtige version.

Download gratis-programmet ” Malwarebytes Anti-Malware”. Installer det og genstart computeren i fejlsikret tilstand. Det gøres ved at holde F8-tasten nede under genstart. (Bliv ved indtil det lykkes). Start Malwarebytes Anti-Malware og kør en fuld skanning. Det fjerner en del af de installerede mallware-vira, men ikke hovedsynderen YourFile Downloader.

Den kan til gengæld fjernes ved først at lukke ned for program-processen. Tryk på tasterne Ctrl + Alt + Delete. (På samme tid.) I det nye vindue vælges ”Start Jobliste”. Klik på fanebladet ”Programmer” i det nye vindue, højreklik på virussen YourFile Downloader og vælg ”Afslut proces”.

Nu er der midlertidigt lukket ned for virussen. Søg herefter på den nøjagtige navn YourFile Downloader. I søgeresultatet kan du se, hvor synderen er placeret. Husk at indstilling ”Vis skjulte filer og mapper” SKAL være slået til. (Den finder du ved at klikke på Start og skrive ”mappeindstillinger” i søgefeltet. Her kan du under fanebladet ”Vis” slå indstillingen til).

Gå ind i mappen hvor virussen ligger og slet den manuelt. Så skulle der være ryddet op – det var der i hvert fald i mit tilfælde. Held og lykke og må du aldrig få brug for denne vejledning.